Ikonen en andere kunstvormen van Jozee
Mijn naam is Jozee Soetens en ben geboren in 1955. Ik ben het vierde kind van de 10 kinderen van mijn ouders.
wij hebben allen een rijke jeugd gehad van veel creativiteit samen met onze ouders. Mijn vader beeldhouwde, schilderde en maakte molens en schepen uit blik. Mijn moeder kon echt alles maken van garen en stof . Ze maakte van oude kleren weer nieuwe. Van mooie stoffen kledingstukken. Van garen, sjaals, mutsen, vesten, sokken, ondergoed. En dit allemaal aan de grote keukentafel, waar wij samen zaten te knutselen en te tekenen.
In 1981 heb ik de opleiding modeacademie Voque gevolgd, een zeer kunstzinnige en inspirerende opleiding. Veel aandacht voor kleurenleer ontwerpen, dessins, schilderen en tekenen.
Daarna heb ik over de hele wereld gezworven, gewerkt als ontwerpster en styliste. Günther Frank was mijn grote voorbeeld. Hij was een prognosestylist en trendwatcher. Bij hem heb ik stage gelopen als styliste, daar is o.a. mijn interesse geboren voor curiosa, samen struinde wij het Waterlooplein af in Amsterdam. Maar mijn moeder kon er ook wat van, zij verzamelde echt van alles, geen vlooienmarkt was veilig voor haar.
In 2004 ben ik naar de academie voor schone kunsten in Arendonk gegaan. Ook daar weer veel geleerd. Ik ben nu in mijn atelier weer gaan schilderen, nu in combinatie met curiosa en andere kunstvormen. Rond 2000 heb ik de opleiding Ikoonschilderen gevolgd bij Martin Mandaliev in Den Haag.
Nu samen met mijn zoon Yorik, gaan wij dingen creëren waarvan we vooral heel blij worden. Als andere mensen het dan ook nog leuk gaan vinden en inspiratie krijgen van wat wij doen, dan worden wij er nog blijer van😃
Welkom op onze site, veel plezier met het bekijken van onze producten en filmpjes.
Ikonen schilderen. Het woord ikoon is afgeleid van het Griekse ''eikoon'' wat beeld, gelijkenis betekent. Een zichtbaar teken van bovennatuurlijke realiteit, een venster op de hemel. Door gebruikte symboliek, het werken met licht en donker wordt het niet alleen een technisch verhaal, maar tegelijkertijd een meditatief proces.
Het begint met het prepareren van de ondergrond. Op een houten plank word een katoenen of linnen doek gelijmd. Laten drogen. Dan volgen 9 of 11 krijt lijmlagen. De plank word daarna goed glad geschuurd. Dan word er een voorstelling (chistelijke traditie, Grieks, Russisch) op de plank getekend. Dat kan met behulp van calqueerpapier of overtrekpapier en pigment.
Daarna word er een verf gemengd met eigeel.
Klik hier voor de collectie van Jozee Soetens